Friday, September 15, 2017

..:: Underrated ::..


Assalamualaikum & hye


After struggling with few women in my life these days, 
I ended up being underrated for some reasons, again.
And I'm in the middle of struggling to heal myself.

So I would like to distract myself to see another side of me,
which already immune with other underrated acts.

1. Eating disorder

When people look at me and say 

"Kedingnya. Tak makan ka?"

"Betoi ka dah makan banyak ni?"

"Bila makan banyak tu, muntah balik ka?"


Believe me, I already had nothing to say.
I love to eat. A lot.
I can stay hungry for 24/7 sometimes.
But people seem not to believe it even if I say it out loud,
just because I have this skinny and lanky figure.
So yeah, I don't even care people's opinion regarding my feature.

2. Marriage

Since some of my friends are in their 3rd pregnancy,
most of them are already got married 
or at least getting married 
so some of a very concerned population speculate things such as

"Tula duk fokus belajaq ja, tak pikiaq bab nak kawin."

"Orang perempuan tak macam orang laki. Jangan memilih sangat.."

"Lambat lagi ka nak kenduri? Jangan tunggu saja, kena berusaha."


(and the list goes on)

Even if before this I kinda disturbed with their conclusions
as in I just stay still and didn't put any effort for getting married
or as if I didn't have any intention to get married as another ladies have,
but AlhamduLillah, it's getting better recently.
Allah has guide me, through all those hurdles (with those women).

There are always some people gonna bring you down for whatever reasons.
They cheat on you, backbite you or even backstab you.
They can do or say whatever they want by the will of Allah.
But the thing is, Allah knows the truth.
And whenever I bump into this over-concerned society,
 I ended up saying to myself

"It's my life. Not theirs. I really put on effort and pray for the best. I learn to be patient for everything that's written by Allah for me. If they themselves being so impatient for the sake of me myself, that's their problem. Not mine."


I know I can't control people's heart and their action.
 But I can control mine.
And still indeed, I'm a weak creature.
May Allah guide us, no matter what.











Monday, September 11, 2017

..:: 1 L of tears ::..







I know it's a norm for children to hate of seeing the 
tears of their beloved parents
So do I

But sometimes it's kinda tiring
to keep it to myself

I'm deeply sorry mak, abah
I'll try harder to be stronger
insyaAllah









Sunday, September 10, 2017

..::Let me know::..




 On top of this ending tune
I am standing here alone
Now tell me
That it’s over, let me know
Suddenly, rain wells up in my eyes
You well up, I see you even when I breathe
Love blooms like cherry blossoms but burns and becomes ashes
Hey girl I know, the conclusion you made by yourself
I’m still here, on repeat on top of the disappeared tune
I’m turning by myself on top of this music that has ended
On top of this ending tune
I am standing here alone
Now tell me
That it’s over, let me know
Girl let me know
Girl let me know
Although I already know everything is over
Although you’re over me
Girl let me know
Girl let me know
Girl let me know
Tell me something
I just wanna know
I just wanna know
My lingering feelings are trying to withstand the end
So please tell me something, girl let me know
The promises we made disappeared with the time we spent together
The dominos have fallen with our breakup
Like Juliet and Romeo
Did I like you too much?
The heat between me and you won’t cool down
Now I look back at the film with you
Too early to do anything by thinking of you
You took away my stars at night, my sun at day
Only leaving me with the darkness of a single cold cloud
If there are hellos, then there’s bound to be goodbyes? Never ever
I don’t care about that, I don’t want to stick to that
I’ll turn away, hypnotizing myself
On top of this ending tune
I am standing here alone
Now tell me
That it’s over, let me know
Girl let me know
Girl let me know
Although I already know everything is over
Although you’re over me
Girl let me know
Girl let me know
Girl let me know
Tell me something
I just wanna know
I just wanna know
My lingering feelings are trying to withstand the end
So please tell me something, girl let me know
Maybe we’re all just a bunch of fools
Everyone lives with a love that has come to an end
It’s not that I still have feelings for you
I know we can’t work out
But why does it feel like I’m having indigestion?
As if my insides will explode, cries come up my throat, making me throw up
In my imagination, I fight with you, make up with you and understand you
Your hand gestures, your eyes, they are faded but not gone
Why won’t it go away?
Why won’t it go away?
Why won’t it go away?
Why won’t it go away?
Girl let me know
Girl let me know
Although I already know everything is over
Although you’re over me
Girl let me know
Girl let me know
Girl let me know
Tell me something
I just wanna know
I just wanna know
My lingering feelings are trying to withstand the end
So please tell me something, girl let me know


Good bye to all girls in Penang yang hadir 
untuk bagi aku another pengalaman hidup
Esok kita sambung berjuang lain insyaAllah


May Allah bless


Monday, September 4, 2017

..::Rezeki::..


Assalamualaikum & hye


Tadi ada orang tanya 
"Dah submit hardbound thesis?"
Aku senyum dan jawab belum, still ada dekat examiners
So tak boleh konvo tahun ni
Orang tu cakap
"Alaa sayangnya.."

I know right
Tapi AlhamduLillah aku dah boleh terima even tak fully
Aku dah usaha setakat yang mampu dengan izin Allah
So aku kena serahkan kepada Allah
Because He is the best planner
Because He knows the best

Kira okay la since tak mampu korbankan daging lembu kerbau
Tahun ni aku korbankan konvo
Haha





Bila kita bertawakal kepada Allah dalam urusan apa pun,
Allah akan bagi apa yang kita perlu
Ingat tu Mimie


Shed the tears
Wear the smile
Say BismILLAH..
Keep on living











Monday, August 28, 2017

..:: Sabr ::..






Header twitter aku sejak setahun or dua tahun yang lepas
So maksudnya aku memang kena hadap perkara-perkara yang menguji kesabaran since before
That's life kan Mimie?
Haha

And the thing yang selalu buat aku penat is when
aku bergantung harap dekat manusia

Sapa suruh??

So now, lapangkan dada
rendahkan hati
Sempena merdeka ni, bebaskan jiwa dari nafsu serakah
Kita manusia hanya mampu berusaha
Allah sebaik-baik perancang
Remember that Mimie
Sempena Raya Qurban ni korbankan lah perasaan-perasaan keduniaan tu
Bila hang dah penat berusaha tapi perkara tu still tak settle,
it's okay untuk lambat
Believe that, Allah has greater things for you

Yang penting, keep on improving yourself
Orang yang nak berjaya di dunia tu selalunya lifestyle depa on point
Sentiasa berusaha untuk bagi yang terbaik
Takdaknya nak lemau lama-lama
Yang depa tau, depa just keep on working
Tak berjaya after 1 year, usaha kuat lagi
Sebab depa tau, 
mana tau kejayaan tu maybe untuk depa 
after 2 years of sweat & tears?

Ang yang nak berjaya di dunia & akhirat lagi la kena pulun
Setakat jealous dekat orang yang slogan hidup dia

I rather die than live without passion

Memang tak ke mana kalau dok nganga saja tak start buat apa-apa





Grateful people full with hope & enthusiasm

Be a man (human)
Hit your life goal
Reach for the stars
Chase your eternal dream


May Allah bless all of us.. no matter what.




Monday, August 21, 2017

..::Waiting::..






I kinda mentally and emotionally breakdown every time
I encountered the waiting moments

When all people choose to left me aside
and prioritized another thing that is more beneficial for them

Ya Allah, please grant me sabr after sabr after sabr

The clock is ticking
And I have to keep on fighting
May Allah grant me sabr to the max
May Allah help me to the fullest

Ameen

Sunday, August 20, 2017

..::Best friend adik::..





Aku tidak pernah terlepas sarapan pagi. Seperti biasa setiap pagi aku akan telefon siapa sahaja yang aku suka untuk pelawa sarapan bersama.

Pagi rabu yang lalu aku ajak seorang staf yang bertugas di Putrajaya untuk sarapan bersama.

Aku ambil beliau dan kami menuju ke restoran mamak berhampiran. Setiba kami di meja aku bertanya "Tuan mahu makan apa saya belanja".

Beliau terus memesan roti telur koyak-koyak banjir.

Sambil makan kami berbual tentang beberapa perkara. Aku memang tahu beliau sudah tiada ayah dan ibu semenjak 3 tahun lalu. Namun perasaan ingin tahu aku terlalu kuat.

Aku terlepas juga soalan dan bertanya, " Tuan, ibu dan ayah Tuan meninggal bila dan boleh ceritakan kisahnya?"

Sambil tersenyum dan masih mengunyah-ngunyah roti telur. Lalu beliau hirup teh o suam di tepi pinggan dan terus mulakan cerita.

"Ayah meninggal pada April 2014 dan emak pula meninggal pada Oktober 2014 Tuan ".

Aku terdiam. Sudu yang aku pegang perlahan-lahan aku lepaskan tanda aku sedang mendengar penuh perhatian.

"Emak terlantar di hospital kerana menghidap kanser. Pada suatu pagi Doktor hubungi Ayah maklumkan bahawa Emak perlu menjalani pembedahan dan meminta Ayah hadir ke hospital".

"Semasa dalam perjalanan ke hospital ayah mengalami kemalangan dan malam itu juga ayah meninggal dunia di hospital" Ceritanya kemudian kembali sambung makan.

Sekali lagi aku terdiam. Beliau kemudian menyambung cerita " 6 bulan selepas itu emak pula meninggal dunia akibat kanser Tuan".

"Kami tinggal 5 beradik teruskan sahaja kehidupan. Arwah ayah dan emak sudah ajar kami untuk hidup berdikari". ujarnya dengan tabah.


Selepas bayar. Kami berjalan masuk ke dalam

kereta.



"Arwah ayah dan emak mesti bangga dengan Tuan, walaupun dugaan Tuan sangat berat namun Tuan sangat cekal untuk teruskan kehidupan" sambungku tanda memujuk hatinya.

"Jam baru 9.00 pagi. Kedai sepatutnya buka 10.00 pagi. Jom saya bawa Tuan jalan-jalan di Putrajaya dulu nak"? tanyaku sambil menoleh kebelakang untuk undurkan kereta.

Insan hebat yang aku ceritakan ini adalah Tuan Muhammad syamsul bin shokri berumur 21 tahun berasal dari Gurun, Kedah. Beliau adalah bekas pelatih Walter Academy batch 7.

Walaupun syarikat ada sediakan bantuan yuran tetapi beliau tidak mahu terima. Beliau lebih sanggup gunakan wang simpanan hasil kerja di warung sewaktu di kampung.

Pagi itu selesai sarapan kami pusing-pusing satu Putrajaya. Kami bersembang dan berjenaka seolah-olah tiada apa yang berlaku.

Ketika hampir tiba di Walter Barbershop Putrajaya beliau memandangku dan berkata. "Tuan terima kasih bagi saya tempat kerja, tempat tidur, belanja saya makan dan bawa saya jalan-jalan".

Aku terus menoleh pandang ke kanan takut-takut air mataku berguguran. Sebak aku mendengar kata-kata beliau. Aku diam tanpa menjawab dan teruskan memandu.

Kisah seperti inilah antara yang memberi kekuatan kepada aku untuk terus berusaha menjadikan syarikat ini maju jaya.

Itu hanya satu kisah daripada beratus orang anak muda yang perlu aku perjuangkan masa hadapan mereka.

Sahabat-sahabatku,
Itulah antara kisah kehidupan yang dapat aku kongsikan. Kita semua hanya akan diuji dengan dugaan yang mampu kita lalui.

Setiap kesusahan pasti akan disertai kesenangan. Jadikan sabar dan syukur sebagai amalan sepanjang kehidupan.

Adapun kita yang masih ada ibu bapa berbaktilah dengan sehabis daya. Untuk mereka yang sudah tiada ibu atau bapa jangan lupa sentiasa doakan mereka.


Itulah harta yang mereka masih ada.

Doa seorang anak yang soleh.





Azri Walter

Pagi yang sayu.






Assalamualaikum & hye

Fb post ni adik aku yang share
Dia tak tuleh apa pun just share ja
Kalau aku, sure buat karangan 3 @ 4 perenggan
haha
Tengok la gaya aku create blog nak luahkan isi hati dekat hang
hang-best friend-aku

Aku taktau la cena adik aku boleh rapat dengan dia time sekolah
Tapi memang rapat la
Bukan setakat mai lepak-lepak & tidoq dekat rumah

Jenih ikut ja adik aku kena angkut dengan ibu dulu
Balik Perlis, hantaq aku dekat Penang
Biasa la stay kampung, kena angkut dengan mak menakan
bawa tok pi jalan-jalan
Ada kawan mau teman lagi best la kan


Even aku selalu buat muka penuh dengan masalah negara
(Well, mana ada kawan baik aku ikut aku pi sana sini dengan family. 
Ok. Jeles la sikit. Tapi pelik kot hampa ni kawan sungguh aihh)
Aku ok ja dia kawan dengan adik aku
Nampak perangai baik tu
Bukan dia ja, abang dia yang sama umoq dengan aku & 
sepupu aku tu pun sama
Jenih hormat orang tua

Bukan tu ja, jenih bertanggungjawab
Tak kekok bawa adik sekolah rendah pi 'lepak' 
rumah member time kenduri
Ibu aku pun suka layan depa
Ok aku la yang kena bancuh ayaq hidang makanan
etc etc etc

Parents aku just kenai Syon (Syamsul) ni ja
Tapi mak abah pun acknowledge Syon ni baik orangnya
Sedih dengaq berita ayah dia meninggal sebab accident
time on the way nak pi hospital tu

Nway, aku bangga adik aku kawan dengan insan-insan Allah pilih untuk diuji dengan ujian hebat macam ni
Susah nak cari anak muda yang pakai kemas 
mai ziarah arwah tok kepada kawan 
sedekahkan yassin dekat arwah
sembang dengan ibu, ucap takziah

Sometimes, ujian hidup is more than enough untuk tarbiyah anak muda
jadi insan yang berguna

Semoga kalian berjaya di dunia & akhirat sahabat-sahabat adik ku











Friday, August 18, 2017

..::18/8/2017::..



Assalamualaikum & hye

I have to post an entry to mark today's date
I've got my birthday presents already
alhamduLillah

Well I got lovesick so sudden
hahahahaha
I'm very grateful to have a very
thoughtful, sweet, romantic, generous, caring
etc etc etc even if you loves to nag or give me
free advises and lectures
most of the time
hahahaha

People might said that I kinda cheezy, sweet, clingy whatsoever
if they read those blog's entries since few years back
But well, they have no idea the things that triggered me
to act like that
Yeah I shift the blame to my best friend
hahaha


Komawo chingguya
For all the loves
Mianhae chingguya
For all those flaws and mistakes
Saranghae chingguya
Lillahhitaala


Nah lagus

Together-Infinite
Spring day-BTS

💐💐💐







Monday, August 14, 2017

..:: Pursuit of happiness ::..







I am now still doing my correction
and I really have no idea when will
I manage to submit my thesis
 in order to graduate

I am very grateful to encounter this awesome lecture 
few months back

Keep on fighting Mimie!!







Saturday, August 12, 2017

..::Kuch kuch hota hai::..


Assalamualaikum & hye

Aku dah siap correction alhamduLillah
Tapi still dekat sv aku untuk dia check
Pastu kalau lulus dia check baru
submit ke examiners
And tunggu lagi
Konvo?
Tengok la rezeki tahun ni or tahun depan
Yeah
Hidup ni penuh dengan penantian

Aku seriously tak boleh nak move on sepenuhnya
dengan kisah Msc aku
Hanya Allah yang tau bila aku boleh tamatkan
my blood sweat and tears journey

Tapi since aku dok nganga tengok 
Kuchkuchhotahai dekat fb tadi
Ada satu kisah yang aku dah totally move on alhamduLillah
aku nak coretkan dekat sini
Betul la
Things happened for reasons

Aku pernah jadi macam Anjali
Haha
Tak, aku takdak kawan rapat lelaki
Bukan pesen aku nak berkawan dengan ajnabi sesenang hati
Plus aku pun bukannya jenih friendly semedang
Aku ni jenih susah nak control muka bagi nampak friendly sikit
dengan strangers
Tambah-tambah yang lelaki
No matter how cool or handsome you are
I am sorry, your good looks can't distract my attention
since I have lots to think and things to be settle
Imaginary friends tu lain cerita
Depa bukan tau pun kewujudan aku


Tapi seriously la aku pernah berada di tempat 
memendam rasa sorang-sorang selama few years
And then dapat tau dia nak menikah
AlhamduLillah Allah pelihara Msc aku dari dilingkupkan
oleh diri sendiri
Haha
Kantoi

Nak stop study?
Aku tak boleh pikiaq benda macam tu sebab
MyBrain dah lulus time tu
Aku dah register
Plus, aku dah ada data 50% (6 bulan)
I've went through a lot of things at that time
So I rely to Allah

Aku rasa keadaan aku time tu lebih kurang la 
dengan kisah-kisah orang putus cinta yang lain
Tapi cerita aku ni diibaratkan lalu dekat jalan berbatu
Then jatuh tersungkoq sendiri
Takdak orang tolak pun
Sendiri yang tak berhati-hati
Haha
Tapi kan,
Weh ingat senang ka mimiestar nak suka creature yang ada chromosomes xy?

So antara tips yang aku boleh share
Aku baca Yasin
Sebab aku teringat bff aku cakap ustazah dia
time putus cinta baca Yasin sampai boleh hafal
Then dia jadi ustazah
Haa lebih kurang la tak ingat sangat

Then aku pun baca ja Yasin
Aku baca hampir setiap kali lepas solat
Kadang-kadang tu lebih dari waktu solat
Kira istiqomah sungguh la dengan Yasin
Aku pi Qb (mall dekat uni) pun aku baca
time tunggu kawan aku solat

AlhamduLillah believe it or not
aku berjaya move on dalam masa 4 -5 bulan
After almost 4 years of giving him 100% of my attention
Kira time dah move on tu kebal & kental sangat la haha

"Tak mau aku pikiaq bab-bab hati ni. Nak fokus study."

Aceeyyyy

So aku berjaya mengakhiri umur 24 aku dengan patah hati di awal tahun
And aku kutip balek hati yang berderai tu
Bagi dekat Allah untuk dicantum-cantum balik
And totally move on penghujung tahun tu 
AlhamduLillah ala kullihal


Nway, tahniah kepada mereka yang hati tak pernah jatuh berderai
akibat kena reject or disqualified
Hahaha
Hati aku dah tak lawa
Sebab tak pandai jaga
Sobs..


Yeah yeah aku kena banyak baca Yasin
untuk aku move on dengan apa yg aku lalui
demi Msc

I hope that one day
I can write thing like this again
on what happened in my Msc journey

Writing dalam keadaan I'm totally move on
Aku nampak hikmah-hikmah pasaipa Allah takdirkan macamtu dulu
Aku berlapang dada & bersyukur
Aku survived dengan izin Allah


Tapi aku rasa atas sebab sulit & bakal mengutuk orang so
Aku maybe takkan tuleh jugak kot
post pasal what happened during my Msc journey

Ni beza dia bila hati kita jatuh berkecai disebabkan diri sendiri
dengan orang lain yang toreh-toreh dan baling ke lantai
Sakit dia pun at least, double effect


But anyway, that's another bittersweet of life aite?
Life is a test, indeed


Stay blessed, stay cool Mimie










Monday, August 7, 2017

..::Me before you::..



Assalamualaikum & hye



Haritu after viva aku tengok movie
Tajuk dia as stated dekat title entri ni
At first aku tak mau tengok atas few reasons
Tapi aku teringat labmate aku yang sorang tu pujuk
suruh tengok jugak-jugak
So aku pun tengokla

One of the reason is
aku tak suka depa amik Photograph jadi one of the ost
Weh lagu tu suci kot untuk family, best friends
At least in my diction
Haha

First time dengaq tajuk aku macam..
selfish gila maksud
Haha
Then after aku tengok I was like
Ok tak berapa ada perasaan
Maybe because I just survived from a #%%^## moment

Tapi surprisingly after few days
Aku dengaq ja lagu Photograph aku teringat movie tu
And I burst into tears
Kinda lawak tapi movie tu bagi mesej
Erti hidup untuk memberi
So bagi selagi mampu selagi hidup

Aku rasa tak dapat bayangkan 
macam mana nak jadi selfless macam Will Traynor tu
Dahla gentleman, sakit, mati pulak last sekali
Aku tak boleh bayangkan cena Louisa Clark tu nak hadapi
hidup after Will mati

That's the reason why aku burst into tears
Kesian dekat dua-dua
Tak tau nak kesian dekat sapa lebih

Seriously, a gold heart is so precious
and priceless

Keep fighting to have a heart of gold Mimie!!










Saturday, August 5, 2017

..:: Trust ::..


Assalamualaikum & hye


Harini aku saja nak melampiaskan rasa di jiwa
Wakaka
Ok sebelum tu nak habaq siap-siap ni adalah frekuensi
dimensi channel seorang Mimie yang dah berumur 26 tahun
yang masih lagi hidup dengan dilemma-dilemma yang membelit jiwa

Sebelum tu, budak Mimie ni aware ja
Hidup ni ujian

Seriously aku rasa aku dari Pluto
Aku bukan dari Venus or Marikh
Perempuan selalu cakap lelaki ni jahat
Tak boleh dipercayai

Aku sebagai perempuan nak cakap,
I'm fighting for gender equality here
Perempuan pun jahat
Tak boleh dipercayai

Maybe sebab aku ni jenih fancying sisterhood
ukhwah bagai
so sebab tu aku sensitif dalam hal ni
Masalahnya pasaipa aku lain dari orang lain?

Aku rasa it just because aku senang percaya orang
even aku personally rasa aku susah nak percaya orang
aku selective dalam nak memberi kepercayaan
so now I'm doubting myself

Because the people that I love and trust keep on hurting me
Aku rasa sakit sebab aku ingat depa paham aku
Tapi sebenaqnya tak..

So, good
Jangan nak kata aku dah susah nak percaya orang
Diri sendiri pun aku dah tak berapa nak percaya
Haha

Aku boleh lagi nak chilling if orang yang provok tu
makcik tepi jalan
tepi highway
or mana-mana

Tapi bila orang tu, orang yang rapat dengan aku
Yang aku percaya dia faham aku
Yang aku percaya dia
Yang aku sayang dia

Haha

I kinda speechless

I tried my best to understand your life,
your married life
when you didn't reply my texts
when you in silence
when you disappear from my life

And you just break my heart into the pieces
over and over again

I know, it's my fault
for being different than others
for loving you as one of the good companion

But yeah
Love require lots of sacrifices they said

So I just need to be more understanding



May Allah bless