Monday, December 31, 2012

..:: Sahabat(with no s behind) ::..

Ukhuwah itu indah jika terjalin kerana Allah.

Ingatlah firman Allah SWT:


“Pada hari itu(akhirat) sahabat-sahabat karib, setengahnya akan menjadi musuh kepada setengahnya yang lain, kecuali orang-orang yang persahabatannya berdasarkan taqwa (iman dan amal soleh).” Surah Az-Zukhruf ayat 67.


“Seandainya engkau bertemu seorang kawan yang sanggup bersusah atas nama kesetiaan, mendahulukan atas nama kebajikan, menyimpan keaibanmu atas nama kejujuran, menegur kelemahanmu atas nama kebaikan, memendam rasa terkilan demi menjaga perasaan, ketahuilah bahawa dia bukanlah seorang kawan tetapi seorang saudara & sahabat sejati yang sukar di cari ganti…”

TUHAN aturkan antara kita 1 pertemuan ditetapkan 2 hati.
Dalam 2 hati diberikan 3 rasa :

SAYANG, KASIH & KASIHAN. Dalam 3 rasa itu diselitkan 4 tujuan:

BERKENALAN, BERTEMAN, BERKAWAN, & BERSAMA. Dalam 4 perkara itu tersembunyi 5 perkataan, iaitu:

TEMAN BAIK SELALU DI SISI. Dalam 5 prkataan itu tersmbunyi 6 impian iaitu :

SAYANG, KEKAL, SETIA, MENGERTI, MENGHARGAI, & MENGINGATI. Dalam 6 impian itu tersimpul 7 huruf keramat iaitu :

“SAHABAT”





copied.

Thursday, December 27, 2012

..:: Big Bro(s) ::..







Random post.

may Allah bless them wherever they are.


Saturday, December 1, 2012

:: Teman akrab itu ::


Teman-teman akrab pada hari itu sebahagiannya menjadi musuh bagi sebahagian yang lain kecuali orang-orang yang bertaqwa. [Az Zukhruf:67]

Mari tingkatkan taqwa diri~ :)


Tuesday, November 27, 2012

Her~

Sometimes life gets so busy.
Jumpa parents time cuti sj.
But still manage to hear their voice everyday alhamduLillah.
But there are somebody that we cant meet them alive for a long time right?
Separated by distance & destiny..



Thursday, November 8, 2012

Tulip




sometimes kita tend to terpengaruh by our close friend.
or maybe someone who we admire.
SEBAB tu kena pandai memilih teman.

ex 1;
thanks aishah coz ajar aku pakai stoken.

ex2 ;
thanks aishah suggestkan aku join usrah.

ex3 ;
thanks hlovate coz promot tulip.


Tulip is rarely found where I am.
Aku pun 'rare' dalam family aku.
Me not the true blood of stok tudung labuh + org2 alim.


Saturday, October 27, 2012

..:: Tomato ::..




ya, perubahan ke arah Islam yg kita perlukan.
Namun perlu utk memahami bahawa
kita bukan sahaja perlukan org yg faham,
tp juga perlu bertindak utk Islam
apabila seseorang itu sudah memahami tuntutan-tuntutan Islam.

acap kali doa dipanjat.
moga diri ini dikuatkan di jalan perjuangan.
dengan kehadiran mak abah, adik abang,
teman jiwa raga,
dan sahabat-sahabat muslimin muslimat sekalian.

# tak lupa juga pada bakal teman sehati sejiwa.

Tuesday, October 23, 2012

..:: 23rd Okt ::..

Bismillahirrahmanirrahhim..

Genap 21 tahun. Astaghfirullah.. Solat taubat pohon keampunan dosa² yg lalu. AlhamduLillah.. Sujud syukur. Masih lagi bernafas dalam iman dan Islam. Masih lagi terpahat fikrah Islam di jiwa &  minda.

Sesi merefleksi + mengkoreksi diri berlangsung~

1- Be more gratitude. Berterima kasih. Bersyukur.

Awak dah berumur 21 tahun. Suppose to be matured enough to understand everything that happen must be a reason. Say AlhamduLillah out loud in your heart. Jangan asyik jeles sana sini. They got something that you haven't coz Allah know them better. For example, if your so called besfren was here, you might be depends on her too much. Derr.. simple and cheezy example, but its awak lah mimie oi. So, next time, instead tengok orang couple² (baca : 2 sahabat sama gender jalan beriringan) and buat muka kelam sedih mendung bagai hari nak hujan renyai², why not you better make a dua' for her. "May Allah protect her always.. ameen". Ni tak, hang buat muka sampai orang ingat hang ada masalah negara bagai. Think about your very kind usrahmates and another living souls here too occay! Just bear in your mind, everyone that being here for you must be a good one. There's must be a reason why they were chosen to be here.  I thought they already knew that your can never be replace best friend is Siti Aishah bt Mhd Marzuki. So just be cool. InsyaAllah, one fine day, Allah will gather both of you back.

"Teman-teman akrab pada hari itu sebagiannya menjadi musuh bagi sebagian yang lain kecuali orang-orang yang bertakwa."

[Az zukhruf : 67]


2- Be more positive.

Yes. Very much important indeed. You have a big dream to pursuit. How come you wanna reach something big if you yourself stay negative all the time. Tak bolehla.. Susahlaa. Tak mampulaa.. Bla bla bla.. Try renung sejenak kenapa awak dilahirkan ke dunia ni? Allah suruh buat apa? Nabi saw seru kita kepada apa? Mak abah di rumah doakan apa? Sahabat-sahabat dunia akhirat harapkan apa? Allah has create a lots of people who hope that you yourself be the best. So just do it. Go! Pursuit your dream. Keep reaching for the stars. The highest 'star' which is Jannah. You might be fall while fighting in the battle of war, but don't easily give up to be a solehah daughter, adik & kakak yg baik, sahabat yg setia, pelajar yg sgt cintakan ilmu, pejuang di jalanNya and after all, a blessed slave. Allahu Allah.. Allah gives you millions of gift, and yet you said that you can manage to do every single thing for Him? Shame on you. So lame. Mana coolnya? Yes, you have your own weakness, you might resemble Hermione (Female actress in Harry Potter if you don't know)  for your descent. You can't be called as "puteri agama" since there's no either  Ustaz or Ustazah in your bloodline. You just went through the transformation and transaction. But still you have to do what you've to. Tanda Allah menyayangi seseorang hambaNya itu ialah salah satunya dengan memahamkan hambaNya itu akan ilmu agama. So why not you just keep moving on?

"Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."

[Al Baqarah:286]

3- Have faith

No matter how difficult it is, just have faith. Put the trust in Allah. Allah has brought you here. And He will never leave you alone. Amanah yang melekat di bahu awak itu sentiasa mendapat pertolongan Allah jika awak masih menaruh harapan padaNya. You are just an ordinary lady, but try to be an extraordinary slave. Take them as example >> Saidatina Fatimah, Khaulah Al Azwar, Zainab Al Ghazali and many more. Syurga itu mahal. Kalau awak syahid, bukan setakat boleh gather with them (my mak,abah,adik,abang²,aishah,tok²,tokwan², mak ngah, mak tam, maksedara²,  so on and so forth) bahkan lebih dr itu. Kalau nak jadi srikandi, trylah jadi srikandi Islam yg sejati. Setia yg paling utama adalah setia kpd Allah. Then insyaAllah everything will come through. Just keep reflecting yourself once in a while. Dulu tak pernah pun terfikir nak jadi macam sekarang. Tak pernah jejak kaki belajar di tadika Islam. Tak ambil exam UPSRA. Tak belajar di SMKA or even aliran agama. Tapi now, AlhamduLillah. Berkat mak ajar pakai tudung dari darjah satu. Dan akhirnya melekat di kepala setiap kali keluar rumah 3 tahun kemudian alhamduLillah. Allah jaga nikmat kesedaran tu. Allah hadirkan pula seorang sahabat sejati insyaAllah untuk membimbing ke arah syurga. "Mimie ko kene pakai stokin. Kaki tu aurat. Walau ko rase org tak tengok sangat kaki ko tu, tp dia tetap aurat." Dan akhirnya your aurat terpelihara. AlhamduLillah. You've seen so many jerky stare dari orang² yg dah lama kenal or baru and yet you stay feel so blessed the way you are. Sebab you know you do the right things. So insyaAllah stay blessed, stay cool~ ;)

"Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."

[Al Baqarah : 216]



Last but not least, keep in your mind, nail it in your heart



" ..verily, in the remembrance of Allah, do heart finds rest.." [Ar Ra'd : 28]






may Allah keep my beloved ones and me among the pious.





Alhamdulillah~ 



1 of those kek bday budak tggi and cool.


moga aku menjadi antara penyebab mereka melangkah melangkah kaki ke syurga Allah.
ameen..







my 2nd best friend


# my abah, abang² & adik automatically be my best friend [male version]




AlhamduLillah

^___^














Tuesday, July 31, 2012

..:: Inspire Me ::..


=)

I ain't want to inspire others so much.
But sincerely I want to inspire myself very much so~






















soOo awesome~!

I love motivate myself when the others keep on doing their own business.
naa..
It's the matter of myself who is choosy to approve which one them to be the motivator.
haha.

feel love to motivate ourselve here!



regards :

Allah's slave : [Hajah ,Dr., Puan]-to be Asmimie Asmawarnie Azizan.



Monday, July 30, 2012

..:: All is well ::..

 
Yes.
All is well.
Cause Allah always there.
Allah is the only one who never leave.
Indeed.

She said;

Life is full of colours and wonders.
If you see it otherwise,maybe it's time to change your lense.
See it with God's love.

To untie a knot, go back to the basics.
Take a deep breath.Smile.
Determine the strands.
Starts with the easiest and take it from there.
The most important step is to SMILE.
It'll keep your spirit high.
In no time, you'll get the knot untied.

You’re not defined of what you were and what you are.

You are not defined by of where you were or where you are.

You’re defined on how you act on it, wherever you are.

You are not a failure until you say so,
and until you believe so.
You are what you believe.
Believe in good things.
You'll live up to it.

Talking is nothing
Doing is something get the 
action going.

Happiness is when you feel
GREAT.
but not necessarily when you're greater than other.

Life is made of puzzle pieces
It takes time and patience
before the pieces fall into the place
and show the big picture
only then, everything make sense.

PERSEVERANCE
PATIENCE
PERSISTENCE
has no meaning without
PRAYERS.

When the things get though,
ask Allah for the inner strength
to keep things going.
if you have Him with you,
insyaAllah
everything will come through


Do men fancy that they will be left just upon their declaring, “We believe”, and they will not be tested? [Al Ankabut:2]

And We will surely test you with some fear and hunger, and with paucity of wealth and lives and crops; and give glad tidings to those who patiently endure. [Al Baqarah:155]





insyaAllah.it'll keep on going~







very much thanks sis Hlovate.

Life is a test.
Gratitude when given.
Patience when denied.

Saturday, July 7, 2012

..:: Catalyst ::.

Angin bertiup lembut. Mata menala ke tengah padang. Ya, ramai pelajar lelaki di situ. Tenggelam dalam dunia permainan bola sepak. Di tala pula mata ke sebelah kiri padang. Court bola tampar itu penuh dengan pelajar perempuan.


Gaya macam bukan bulan Ramadhan ja. Aku ja yang tercangak di sini.


Ainul menunduk. Membilang batu-batu kecil.


Helaan nafasnya berat.


Haishh.. Awatla berat sangat aku rasa ni? Bukannya nak kena buat apa pun. Jadi AJK ja pun. 


Batu dilambung-lambung.


Jadi AJK pun tetap amanah namanya.Sekali amanah itu tergalas di bahu,mesti digendong hingga ke akhirnya.Tapi, mampukah aku? They said great hero won't run from the battle. 


Kepala digeleng.


Ya Rabbi..


Humaira menapak laju ke arah Ainul.


Mak... Lambat lagi. Kesian Ainul


Derapan langkah lari-lari anak itu tak dihiraukan. Ainul sibuk melayan perasaan.


"Assalamualaikum.Ainul! Sorry I'm late.Hehe."


"Waalaikumussalam......"


Jawab Ainul tanpa mengangkat wajah.


"Oih.. Ni apahal? Kata nak gi bazar Ramadhan kat depan gate tu."


"Memanglaa..Sapa suruh hang lambat."


Humaira melihat jam di tangan kirinya.


"Alaa.. 5 minit ja pun aku lambat."


"Hmm..."


Humaira merenung Ainul. Lalu dia juga melabuhkan punggung di sebelah sahabatnya itu.


"Apahal ni?"


Ainul mendongak. Menatap langit biru.


"Berat..."


"Kebenda yang berat?"


"Aku rasa..macam..tak boleh..."


"Tak boleh apa?"


Ainul terus memandang dada langit.


"Ni mesti pasal mesyuarat exco Majlis Tindakan Dakwah semalam kan?"


Ainul masih lagi membisu.


"Kalau hang join sekali mesti best."


"Apahal pulak aku?"


"Tak la..aku tak da la rasa keseorangan."


"Oih..Yang join MTD tu bukan orang ka?"


"Outsiders.."


"Make them yours then."


"Huhh? Tak mau ah.. Aku tak hebat macam depa tuh."


"Judgmental."


"Humaira.."


"Kalau hang join sebab aku ada di situ, shows that hang join bukan sebab hang ikhlas.Tapi sebab spirit. Once aku tak da, then the spirit is gone."


"Tapi...Memang betul pun berat.Orang macam aku. Background aku. The past of me.. The bad side of me.."


"Tu namanya medan mujahadah."


"Tak senang."


"Tapi bukan mustahil kalau betul-betul hati kita nak.Syurga kan mahal."


"Tak aci.."


"Apa yang tak aci? Allah kan Maha Adil."


"Cause Allah lend you for me only a while. Why not forever?"


"Skema jawapan untuk soalan tu semua ada dalam Al Quran."


"Hmm.. Kenapa aku diuji macam ni?"


"Surah al-Ankabut, ayat 2 dan 3 ; Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: "Kami telah beriman", sedang mereka tidak diuji lagi?Dan sesungguhnya kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." 


"Kan best kalau kita dapat apa yang hati kita nak.."


"Surah al-Baqarah ayat 216 ; Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui." 


"Tapi kadang-kadang ujian tu berat sangat..."


"Still dalam Surah al-Baqarah ayat 286 ; Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."


"Tapi kadang-kadang surely ada yang rasa frust.Frust dengan diri. Rasa tak boleh deal dengan ujian tu." 


"Surah Ali Imran,ayat 139 says Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jika kamu orang-orang yang beriman."


"How to be strong eh?"


"Al-Baqarah,ayat 45 ; Jadikanlah sabar dan solat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu'."


"But then..I still need a catalyst. To trigger the spirit. To prevent the spirited away."


"No lahh. Just bear in your mind. At-Taubah verse 129 ; Sufficient for me is Allah ; there is no deity except Him. On Him I have relied, and He is the Lord of the Great Throne."


"Okei.. seems like everything gonna be alright."


"Yes.Indeed.. Just percaya yang every good deeds yang kita buat hanya kerana Allah will fare us well. At Taubah ayat 111, your favourite verse already says ; Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang mukmin diri dan harta mereka dengan memberikan surga untuk mereka. Mereka berperang pada jalan Allah; lalu mereka membunuh atau terbunuh. (Itu telah menjadi) janji yang benar dari Allah di dalam Taurat, Injil dan Al Quran. Dan siapakah yang lebih menepati janjinya (selain) daripada Allah? Maka bergembiralah dengan jual beli yang telah kamu lakukan itu, dan itulah kemenangan yang besar."


Ainul menghela nafas buat kesekian kalinya.


"But still. I'm just a human.The typical one. Hang expect aku boleh kuat semedang ka?"


Humaira tersenyum.


"Allah dah kata dalam Surah Yusuf ayat 12; ...dan janganlah kamu berputus asa daripada rahmat Allah.Sesungguhnya tidak berputus asa dari rahmat Allah melainkan yang kafir."


"Easier said then done.. Selagi hidup, akan ada ujian."


"Don't despair dear. Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan.Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Dua kali Allah ulang dalam al-Insyirah."


Ainul menatap wajah Humaira.


"Aishah Humaira, apa aku nak buat kalau hang takda?"


"Gi kahwin."


"Aku series ni..."


"Ok.Ok.My bad. Allah dah takdirkan kita berbeza lapangan,berbeza kehidupan,berbeza itu ini. Kita sebagai hamba kena terimala."


"Ya.. Tau. Tapi.. If tak da orang nak potpet macam ni kat aku nanti? Tak da yang nak booster up my confidence. Tak da yang nak jadi catalyst."


"Aku ada jala. Aku kan cuma medium untuk Allah salurkan kasih sayang Dia."


"Yes. Hang medium untuk ramai sangat orang.."


"Oih..But it doesn't mean that aku tak rasa apa yang hang rasa."


"Rasa apa?"


"Rasa sayang hei!!"


"Aku series ni..."


"Haa..tu mula la tu. Muka sombong aura sejuk beku."


"Dah hang tak take series apa yang aku cakap."


"Ainul..Just, appreciate the life eh. Give more and take less. Try to be more gratitude. Nabi Muhammad saw contoh yang terbaik. Tetap bersyukur walau dapat banyak atau sikit."


"InsyaAllah. Will do."


"Bear in your mind. I'm a sahabiah who treasures for her best sahabiah for the rest of my life. May our friendship long lasting till Jannnah.InsyaAllah."


"Thanks much Humaira."


Sebak di dada.


"Dah-dah. Jom gi bazar tu. Orang main bola pun dah simpan segala bola tu. Hang tu nanti nak oblong la, moi sup la. Nanti habis riuh satu kolej."


"Mana ada! Hang tu yang nak jugak segala oblong dengan moi sup ladida.."


"Lambat aku tinggal."


Aishah Humaira bangun meninggalkan Ainul.


Ainul tersenyum.


AlhamduLillah.Terima kasih ya Allah. For lending Aishah Humaira to Ainul Mardhiah.


Allah guide me through her.May we be friend again in Jannah.InsyaAllah.



























Wednesday, June 27, 2012

..:: Love Letters ::..

Assalamualaikum.

Bertepatan dengan tittle post kali ni, love letters. Just gonna share here, where I do "lepak" utk hafal, tenung, renung and do a self reflection by reading and understading the love letter.

Love letter-love letter dari tadi..

okei².

First of all I'd found this one quite long time ago.

http://quran.com/

This is totally awesome.Yeah, I'd found this when I was just about to get close to Tafsir.I mean, I starts to recite the Quran and treasure the meaning.Tadabbur.Baca + cuba memahami melalui translation yang ada.

This is the example.



Second site that I love to explore is


This one pon awesome. Feeling mengadap Al Quran tu makin terasa. Plus, selain boleh pilih segala bahasa yang ada untuk ditranslatekan,dia juga ada advance in choosing the reciter. Pilih la among those sheikh yang best didengar. Me, forever Al-Affasy.

Take a look at this awesomeness.



And the third, the one that suggested by my awesome naqibah is


or precisely is 


forever Al-Affasy kan. ^_^

yang forever awesomenya jugak, site ni, memang terasa the feeling of looking to the hardcopy of Al Quran to the fullest~

do believe me.. dia punya helaian boleh diselak-selak and it is translated in audio version. Macam dengaq ustaz2 dok hurai and bagi tazkirah tu and yet,it's truly awesome.



well, of course banyak lagi site yg membolehkan kita sentiasa senang nak dekati surat cinta dari Dia ni.

tapi kalau ada banyak mana pun,kalau tak dimanfaatkan useless jugak kan?

so, appreciate everything that we have,
and try to strive to be a better person to the max.

stay blessed.
stay cool.




# hafal bagi terpahat di hati. Then amalkan. Otherwise, it will disappear straight away~










Wednesday, June 6, 2012

..:: Imtihan ::..


ini formulanya.. jangan buat2 tatau~



mungkin boleh diamalkan yg mana yg belum~



ini resepinya, kena bg cukup lengkap~



dgq kata muslimat tu~



ameen...



love the equation though~



ingat tu~





terimakasih^2


PMIUSM mengucapkan selamat menduduki peperiksaan akhir semester II sidang 2012/2013 kepada semua mahasiswa-mahasiswi Universiti Sains Malaysia. Semoga kita semua beroleh kejayaan. 

"Jangan direnungi pahitnya usaha, tetapi manisnya kejayaan."