Monday, August 14, 2017

..:: Pursuit of happiness ::..







I am now still doing my correction
and I really have no idea when will
I manage to submit my thesis
 in order to graduate

I am very grateful to encounter this awesome lecture 
few months back

Keep on fighting Mimie!!







Saturday, August 12, 2017

..::Kuch kuch hota hai::..


Assalamualaikum & hye

Aku dah siap correction alhamduLillah
Tapi still dekat sv aku untuk dia check
Pastu kalau lulus dia check baru
submit ke examiners
And tunggu lagi
Konvo?
Tengok la rezeki tahun ni or tahun depan
Yeah
Hidup ni penuh dengan penantian

Aku seriously tak boleh nak move on sepenuhnya
dengan kisah Msc aku
Hanya Allah yang tau bila aku boleh tamatkan
my blood sweat and tears journey

Tapi since aku dok nganga tengok 
Kuchkuchhotahai dekat fb tadi
Ada satu kisah yang aku dah totally move on alhamduLillah
aku nak coretkan dekat sini
Betul la
Things happened for reasons

Aku pernah jadi macam Anjali
Haha
Tak, aku takdak kawan rapat lelaki
Bukan pesen aku nak berkawan dengan ajnabi sesenang hati
Plus aku pun bukannya jenih friendly semedang
Aku ni jenih susah nak control muka bagi nampak friendly sikit
dengan strangers
Tambah-tambah yang lelaki
No matter how cool or handsome you are
I am sorry, your good looks can't distract my attention
since I have lots to think and things to be settle
Imaginary friends tu lain cerita
Depa bukan tau pun kewujudan aku


Tapi seriously la aku pernah berada di tempat 
memendam rasa sorang-sorang selama few years
And then dapat tau dia nak menikah
AlhamduLillah Allah pelihara Msc aku dari dilingkupkan
oleh diri sendiri
Haha
Kantoi

Nak stop study?
Aku tak boleh pikiaq benda macam tu sebab
MyBrain dah lulus time tu
Aku dah register
Plus, aku dah ada data 50% (6 bulan)
I've went through a lot of things at that time
So I rely to Allah

Aku rasa keadaan aku time tu lebih kurang la 
dengan kisah-kisah orang putus cinta yang lain
Tapi cerita aku ni diibaratkan lalu dekat jalan berbatu
Then jatuh tersungkoq sendiri
Takdak orang tolak pun
Sendiri yang tak berhati-hati
Haha
Tapi kan,
Weh ingat senang ka mimiestar nak suka creature yang ada chromosomes xy?

So antara tips yang aku boleh share
Aku baca Yasin
Sebab aku teringat bff aku cakap ustazah dia
time putus cinta baca Yasin sampai boleh hafal
Then dia jadi ustazah
Haa lebih kurang la tak ingat sangat

Then aku pun baca ja Yasin
Aku baca hampir setiap kali lepas solat
Kadang-kadang tu lebih dari waktu solat
Kira istiqomah sungguh la dengan Yasin
Aku pi Qb (mall dekat uni) pun aku baca
time tunggu kawan aku solat

AlhamduLillah believe it or not
aku berjaya move on dalam masa 4 -5 bulan
After almost 4 years of giving him 100% of my attention
Kira time dah move on tu kebal & kental sangat la haha

"Tak mau aku pikiaq bab-bab hati ni. Nak fokus study."

Aceeyyyy

So aku berjaya mengakhiri umur 24 aku dengan patah hati di awal tahun
And aku kutip balek hati yang berderai tu
Bagi dekat Allah untuk dicantum-cantum balik
And totally move on penghujung tahun tu 
AlhamduLillah ala kullihal


Nway, tahniah kepada mereka yang hati tak pernah jatuh berderai
akibat kena reject or disqualified
Hahaha
Hati aku dah tak lawa
Sebab tak pandai jaga
Sobs..


Yeah yeah aku kena banyak baca Yasin
untuk aku move on dengan apa yg aku lalui
demi Msc

I hope that one day
I can write thing like this again
on what happened in my Msc journey

Writing dalam keadaan I'm totally move on
Aku nampak hikmah-hikmah pasaipa Allah takdirkan macamtu dulu
Aku berlapang dada & bersyukur
Aku survived dengan izin Allah


Tapi aku rasa atas sebab sulit & bakal mengutuk orang so
Aku maybe takkan tuleh jugak kot
post pasal what happened during my Msc journey

Ni beza dia bila hati kita jatuh berkecai disebabkan diri sendiri
dengan orang lain yang toreh-toreh dan baling ke lantai
Sakit dia pun at least, double effect


But anyway, that's another bittersweet of life aite?
Life is a test, indeed


Stay blessed, stay cool Mimie










Monday, August 7, 2017

..::Me before you::..



Assalamualaikum & hye



Haritu after viva aku tengok movie
Tajuk dia as stated dekat title entri ni
At first aku tak mau tengok atas few reasons
Tapi aku teringat labmate aku yang sorang tu pujuk
suruh tengok jugak-jugak
So aku pun tengokla

One of the reason is
aku tak suka depa amik Photograph jadi one of the ost
Weh lagu tu suci kot untuk family, best friends
At least in my diction
Haha

First time dengaq tajuk aku macam..
selfish gila maksud
Haha
Then after aku tengok I was like
Ok tak berapa ada perasaan
Maybe because I just survived from a #%%^## moment

Tapi surprisingly after few days
Aku dengaq ja lagu Photograph aku teringat movie tu
And I burst into tears
Kinda lawak tapi movie tu bagi mesej
Erti hidup untuk memberi
So bagi selagi mampu selagi hidup

Aku rasa tak dapat bayangkan 
macam mana nak jadi selfless macam Will Traynor tu
Dahla gentleman, sakit, mati pulak last sekali
Aku tak boleh bayangkan cena Louisa Clark tu nak hadapi
hidup after Will mati

That's the reason why aku burst into tears
Kesian dekat dua-dua
Tak tau nak kesian dekat sapa lebih

Seriously, a gold heart is so precious
and priceless

Keep fighting to have a heart of gold Mimie!!