Wednesday, April 26, 2017

..:: Thaqif Amin ::..








Tulisan arwah adik Thaqif yang diviralkan
Kalau betullah ni tulisan arwah,
ini menambahkan lagi kekaguman aku pada budak
yang beumur 11 tahun ni

Umur 11 tahun tapi iman penuh di dada
Kena torture teruk pun takdak kata-kata kesat yg dikeluarkan
Bahkan hanya doa yg mempunyai kata-kata indah terus dipohon
Kebergantungan kepada Tuhan yang jitu

Masa umoq 11 tahun aku tak reti nak doa
dengan ayat-ayat yang advance macamtu
Apatah lagi nak quote hadis dekat mana-mana contengan

Seriously, selama 26 tahun aku hidup
pernah ada fasa kena torture dan ditindas
tapi malangnya aku langsung tak behave macam arwah
Aku rebel, meroyan, down, lebih dari adik Thaqif
Malu kot


Hmm..
Semoga Mimie dapat pengajaran dari kisah adik Thaqif Amin


Al Fatihah






Friday, April 14, 2017

..:: Perjanjian Hudaibiyah ::..








Assalamualaikum & hye

Dah apa kena mengena tajuk post dengan gambaq draft thesis?
Sebab this is a sign of one step closer insyaAllah alhamduLillah
(Dah tak payah bayaq yuran alhamduLillah!!)

InsyaAllah lepaih ni Baiatul ridhwan (viva)
semoga dipermudahkan Ya Allah.. 

And finally Fathul Mekah (Graduate) insyaAllah!



Aku punya semangat susun kronologi Msc's journey
ikut pembukaan kota Mekah
Walau perjuangan aku ni tak terlepas dari perbuatan lagha
astaghfirullah..

Naa.. I know I'm far from being a perfect true muslim 
Guna nama event ja bukan sama tarafkan event tu
huuu

Semalam dekat usrah Kakak PhD kos ISDEV (Islamic Development)
cerita pasal part last surah alkahfi
kisah Nabi Musa dgn Nabi Khidir
pasal nak menuntut ilmu kena banyak bersabaq 
termuhasabah aku yang baru lepaih submit thesis ni

Tadi Mak pulak tiba-tiba ingatkan balik

"Mak kira kak belajaq dekat 20 tahun dah. 19 tahun lebih. 
Dari kak tadika mak kira. Duduk dengan mak abah sampai darjah 6.
Dari tingkatan 1 sampai la ni keluaq belajaq."


It's so sentimental mak...


Wait for me to come home~

(yeah.. Photograph. My forever theme song)


PhD?

Nak. Bukan tak mau.
Tapi aku perlukan masa untuk kumpul dana & daya dulu

Money is not everything 
but everything needs money

and PhD is too costly for me now
untuk aku yang tak berapa bijak
tak berapa cepat pick up
tak berapa tangkas
tak berapa rajin

yang lagi suka makan tidoq tengok & dengaq lagu genre kpop terutamanya

hmm

semoga terus berubah ke arah yang lebih baik Mimie

ulama' cakap tak boleh buat semua jangan tinggai semua
but yeah you yourself know already
that doesn't justify that its ok untuk buat kebaikan tu sikit & tinggai banyak 


remember that





Monday, April 10, 2017

..:: Damai yang hilang ::..







Tercalar pelangi dihiris gerimis
Senja pun merangkak menutup mentari
Terbias warnanya ke wajah

Lagu kedamaian tiada kedengaran
Bumi yang merekah disirami darah
Kemelut melanda tiada kesudahan
Kemusnahan bermaharajalela
Yang lemah menjadi mangsa

Anak-anak kecil menggoncangkan ibunya
Yang lemah longlai tak lagi bernyawa
Jeritan suara batinnya
Tak siapa mendengarnya

Tergadaikan maruah oleh janji-janji
Terbayarkah dengan nyawa dan darah
Soalan yang tiada jawaban

Kemanusiaan telah lama hilang
Kini yang tinggal hanya ketakutan
Musnah kasih sayang dan persaudaraan
Tandus akhlak dan keimanan
Menyemai persengketaan